Arretjescake is een traditioneel Nederlandse cake
Een cake dat zonder oven wordt gemaakt. Het is een zoete, chocolade achtige lekkernij die vooral in Nederland erg populair is. De cake heeft een kenmerkend uiterlijk en een bijzonder textuur.
En is erg makkelijk om te maken.

Ingrediƫnten
50 gram cacao poeder
200 gram witte basterdsuiker
250 gram biscuitjes (Maria koekjes)
250 gram roomboter
1 zakje vanille suiker (optioneel)
2 eieren
Benodigdheden
tijdsduur: bereiding +/- 20 minuten + 4 uur opstijven
Cakevorm
Zeef
Vershoudfolie
Beslagkom
Mixer
Spatel
Bereiding
- Weeg alle ingrediƫnten af en smelt de roomboter in een pannetje
- Doe de basterdsuiker samen met de eieren in een kom en mix met een mixer, ca 2 minuutjes
- Zeef de cacao erbij
- Giet de gesmolten boter in etappes erbij en mix dit door het mengsel.
- Kruimel de koekjes, ik gebruik zelf grotere en kleinere stukjes voor een lekkere mix. Schep de stukjes koek door het mengsel.
- Bekleed de cakevorm met folie. Doe het mengsel hierin en druk het goed aan.
Zet de cake minimaal 4 uur in de koelkast. Liefst een hele nacht zodat deze goed kan opstijven..
Let op met rauwe eieren bij ouderen, zwangere en zieke mensen!
Tip: maak de cake een avond van te voren zodat deze goed kan opstijven
Als je de cake in plakjes snijdt, zie je de gespikkelde structuur door de stukjes koek in het chocolade mengsel.
Het is een nostalgische lekkernij in de Nederlandse keuken, vaak geserveerd bij de thee of als eenvoudig dessert.
Wat is jouw lievelingscake en welk recept zouden we ook zeker eens moeten gaan proberen? Ik hoor het graag.